-

-


sık sorulan sorular

 

Yerden Isıtma Sistemleri

-

 

Konerji yerden ısıtma ile ; Daha az Enerji , daha fazla konfor daha sağlıklı yaşam...

 

Sıcak Sulu Zeminden(Yerden, döşemeden) Isıtma İçin

SIK SORULAN SORULAR ve MERAK EDİLENLER ?

Güncelleme Tarihi Şubat 2020

 

 Sulu Borulu Yerden Isıtma Nedir ?

Sistem döşeme altına şap içerisine döşenen boruların içerisinden ılık suyun sirkülasyonu ile ısıtmayı sağlar.Burada bina taban yüzeyinin tamamı bir ısıtıcı görevi üstlendiğinden çok daha düşük besleme suyu ile konfor şartları sağlanır. Bu sayede diğer sistemlere göre daha düşük enerji harcaması sağlanır.

 

sulu borulu yerden ısıtma uygualamasaı

Sulu yerden ısıtma sistemleri inşaat halindeki yada tadilat da ki binalara uygulanabilir.

Sistem için ısıtıcı bir kaynağa ihtiyaç vardır. Bu kaynak doğalgaz kombisi , kazanı , katı yakıtlı kazan , jeotermal kaynaklar veya ısı pompası olabilir.

 

Borulu sistem  yerden ısıtmada hesaplamalar artık 35 / 40 C aralığında yapılmaktadır. Bunun nedeni daha düşük besleme kaynakları ile daha az enerji harcanması içindir.

 

Yerden ısıtma sisteminin ilk yıllarında bu sıcaklık değeri genellikle 60 C olarak alınmaktaydı. Sonraki yıllarda besleme suyu hesap kriteri  45 C / 35 C ye düşürülmüştür.

 

1980 li yıllarda uygulama malzemeleri zorlu bir montaj gerektirirken günümüzde uygulama malzemeleri çok kolaylıkla montaj imkanı sağlamaktadır.

 

 

günümüzde konutlarda kullanılan sisteler daha komplike ve karmaşık hale gelmiştir.

Yerden ısıtma sistemi konutlar yanında , ofisler , fabrikalar içinde ideal bir ısıtma yöntemidir.

 

tam otomasyonlu sistem

İlk yıllarda manuel olarak yapılabilen sistem kontrolü son yıllarda gelişen teknolojiler ile uzaktan erişimle kontrol edilebilir hale gelmiştir.

 

Merkezi sistem için yerden ısıtma uygulamasında reglajlı kollektör , kat kontrolü ve balans vanası uygulaması

 

Sulu Borulu Yerden Isıtma Nasıl Uygulanır ?

Sulu borulu yerden ısıtma sisteminin uygulanabilmesi için binanın tadilat da yada yeni yapılıyor olması gereklidir. Kullanılan yani taban döşemesi yapılmış binada sulu borulu yerden ısıtma uygulanamaz.

Sulu borulu sistemde ısıtma sistemi zemini yükseltecektir : bu durum binanın geneli için önemlidir ve baştan planlanmalıdır.  Ortalama olara bina zemini 6 -8 cm yükselir.

sıcak sulu , borulu yerden ısıtma kesiti , ilk uygulama kesitleri

BORULU YERDEN ISITMA

İLK UYGULAMA KESİTLERİ ( 1985 - 2000 YILLARI ARASI )

Yanda kesiti verilen yerden ısıtma sistemimiz 1985 ile 2000 yılları arasında uygulanmıştır. Günümüzde ise teknolojinin gelişi ile yerden ısıtma malzeme ve uygulamarı da değişmiştir.

 

Günümüzde ise MODPAN hazır yerden ısıtma panelleri ile sistem güvenliği son derece artırılmıştır.

 

 

1. Borulu Yerden ısıtma sisteminde hangi malzemeler kullanılır ?

Bina içerisinde kullanılan malzemler.

1. Modpan Yerden Isıtma modülasyon paneli

2. Yerden ısıtma borusu

3. Yerden ısıtma için dağıtım kutusu

4. Yerden ısıtmaya uygun kollektörler

5. Hava atma purjörleri

6. Ana Kesme Vanaları

7. MODPAN Kenar Yalıtım Bantı

8. Şap Katkısı

9. Köşe Düzeltici

10. Boru Koruma Kılıfı

11. Yerden ısıtmaya göre hesap edilmiş kolon hatları

12. Sıcaklık Kontrolü için termostat , aktüatör , ana alıcı ve vericiler.

13. Serinletme kontrolü için sensörler

salyangoz döşeme tekniği

2.Yerden ısıtmada kullanılan boru çapları nedir ?

Yerden ısıtmada konutlar için 16x2 veya 17x2 mm borular kullanılır.

 

3.Yerden ısıtmada kullanılan boru tipleri nelerdir ?

Borular PPRC, PE-RT , PB , Pex-b , Pex-c ve PEX-a olarak gruplara ayrılır. Çapraz bağ oranı en yüksek olan boru tipi PEX-a dır. Bu nedenle çalışma koşullarının en zor olduğu projelerde PEX-a borular tercih edilir. Renkler üreticin tercihine bağlı olarak değişmektedir. Boru uzunlukları 160 - 250 - 500 ve 600 mt olabilmektedir.

danfoss pex-a boru

4.Boru veya sistem garantisi ne kadardır ?

Bu markaya göre değişkenlik gösterir. Danfoss döşemeden ısıtma grubunda bu garanti 10 yıldır.

 

5.Oksijen bariyeri nedir ? Ne işe yarar ?

Boru üzerinde ekstra bir oksijen bariyeri kaplaması demektir. Sistemin dış ortamdan oksijen alışverişini keser ve korozyon oluşumu önler. Sistem oksijen bariyerli değil ise suya sürekli oksijen gireceğinden kısa zamanda tortulaşma başlar ve suyun geçtiği cihazlarda problemler oluşmaya başlar.

evoh oksijen bariyeri kaplama

Birçok ısıtıcı cihaz firması oksijen bariyeri olmayan sistemler için cihazlara garanti vermemektedir.

oksijen bariyerli boru , evoh kaplama

evoh kaplamalı boru , oksijen bariyeri

 

6.Üst döşemede hangi malzeme kullanılmalıdır ?

Yerden ısıtmada üst döşeme malzemesi olarak ısı iletiminin iyi olduğu malzemeler seçilmelidir.Bunlar seramik , porselen ve mermerdir. Ahşap türü malzemelerin ısı geçirgenliği düşüktür. Sistem hesabı yapılırken üst döşeme malzemesinin ısı geçirgenliği dikkate alınır. Isı kaybı hesabı yapıldıktan sonra m2.den verilmesi gerekli ısı enerjisi miktarı bulunur. Eğer ahşap döşeme bu ısı kaybını karşılayacak verime sahip ise sistem döşemesi yapılır. Karşılamıyorsa ek önlemler alınır. Laminant parkede yerden ısıtmaya uygun32. sınıf parke tercih edilmelidir. İstenirse zemin sıcaklığını sabitlemek için zemin sensörlü termostat kullanılır.

 

7.Laminant parkede ısıtma sağlanır mı ?

Sistem hesaplamaları laminant parkeye göre yapılmış ve elde edilen yüzeysel verim oda ısı ihtiyacını karşılayabilir ise sistem verimli olarak çalışabilir. Isı kaybı fazla olan bir mahalde laminant parke gerekli yüzeysel ısı verimini vermiyorsa ek önlemler alınmalıdır. Özellikle soğuk iklim bölgelerinde cam yüzeyinin fazla ısıtma yüzeyinin düşük olduğu durumlarda gerekli konfor yakalanmayabilir.

 

8.Döşemedeki sıcaklık üst döşeme malzemesini bozabilir mi ?

Yerden ısıtma sisteminde döşeme sıcaklıkları 29 C olarak alınır. Bu sıcaklıklarda malzemelerin bozulması olasılığı yok denecek kadar azdır. Sistemde zemin sıcaklığının yükselme riski varsa zemin sensörlü termostat kullanılmalıdır.

 

1 mt boru kaç watt enerji verir. Bu soru brçok şarta bbağlıdr.

9. 1 mt boru kaç kcal verir ?

Yerden ısıtma borularında böyle bir değer maalesef yoktur. Boru verimleri döşeme aralığı , borunun içerisinden geçen su sıcaklığı , ortam sıcaklığı ve üst döşeme malzemesine göre değişir. Bazı yerlerde 15 watt 20 watt gibi değerler görmekteyiz. Kesinlikle böyle bir değer yoktur. Tamamen çalışma koşullarına bağlıdır.

 

10.Boruların ömrü kaç yıldır ?

Borunun modeli , çalışma basıncı , çalışma sıcaklığı boru ömrünü direkt etkiler. Çalışma sıcaklığı 50 C , çalışma basıncı 6 barda PEX-a borunun ömrü 50 yıl olarak çıkarken , 2 barda 150 yıl gibi bir ömrü çıkabilmektedir.

 

11.Borular patlar mı ?

Tekniğine uygun döşenmiş sistemlerde borular dışardan müdahele olmadığı sürece kendi kendine borular patlaması olasılığı nerdeyse yoktur. Yerden ısıtmada borular eksiz olarak tamamlanır. Ekleme olmadığından tek parça borularda olabildiğince sorunsuz olarak hizmet verir. Borular esnekliğine göre döşenmelidir. Bazı borular soğuk olarak döşenebilirken bazı boruların döşenmesi esnasında ısıtma işlemi gerekir. Ayrıca boruların kıvrılma çapları farklıdır. Bazı borular 20 cm.den dönebilirken bazı borularda kafa çapı 8 cm.e kadar düşebilmektedir. ( Danfoss PEX-a ). Ayrıca boruların modeline göre çalışma sıcaklığı ve basınç değerleri vardır. En yüksek basınç ve sıcaklıkta çalışabilen borular Pex-a borulardır.

 

12.Borular patlarsa tamiri mümkün mü ?

Borular herhangi bir şekilde zarar görürse bunun tamiri mümkündür. Öncelikle patlayan noktanın tesbit edilmesi gereklidir. Eğer yeri belli değil ve su eksilmesi gözlemlenmişse kaçak bulma cihazı ile nokta tesbit edilir. Bu nokta açılarak yaklaşık 50 cm de tamirat yapılır. Tamiratta ekleme rekoru kullanılır. Basınç testi yapıldıktan sonra sistemin üzeri tekrar kapatılır.

yerden ısıtma boru ekleme rekoru

 

 

13.Borular tıkanır mı?

Sistem kapalı devre çalıştığından bu olasılık çok düşüktür. Sisteme sürekli yeni su ilavesi olmadığından aynı su sürekli sirküle edilir. Fakat yıllar içerisinde yapılan su ilaveleri ile tortulaşma ve kireçli su dolayısı ile tıkanma olabilir. Belirli periyotlarda sistem temizliği yapılabilir. Bunun için belirli zaman verilemez fakat sistemdeki verim düşmesi gözlemlenerek bu zaman bulanabilir. Yani sistem ilk günkü gibi ısıtmıyorsa tesisat temizliği gerekmektedir.

 

14.Sistem bakım gerektirir mi ? Ne kadar zamanda temizlik yapılır ?

Sistemin bakımı vardır. Özellikle kireçli , tortulu sularda ve oksijen bariyersiz sistemler her yıl bakım gerektirir. Bakımlar sistem temizliği , termal vana motorlarının mil kontrolü ve filtrelerin temziliği şeklinde olur. Oksijen bariyerli ve temiz kireçsiz su sistemlerinde 10 yılda bir bakım yeterli olabilmektedir.

 

15.Termostat kullanılmalı mı ? Hangi tür termostat kullanılmalı?

Yerden ısıtma sisteminde en fazla sorulan soru ve yaşanan sorun sıcaklık ve balans kontrol sistemi olmuştur. Bu nedenle bu soru uzun olarak anlatılmıştır.

Termostat kullanılması durumunda hem daha konforlu bir ortam hem de daha az enerji tüketimi mümkün olmaktadır.

Danfoss ICON termostat serisinde oda sıcaklığı kontrolü dışında odalar arasında balans ta yapılabilmektedir. Her 1 C ortam sıcaklığı değişimde yaklaşık % 5 enerji tüketimi değişebilmektedir. 

danfoss icon döşemeden ısıtma termostatı ile tam konfor sağlanır.

DANFOSS ICON döşemeden ısıtma için genişletilmiş kontrol sistemi

Yerden ısıtma termostat seçiminin doğru yapılması durumunda hem enerji tasarrufu sağlanır hem de sistemin daha konforlu olarak çalışması sağlanır. Bu konuda firmamızın önerdiği ürün DANFOSS ICON döşemeden ısıtma kontrol sistemleridir. İlgili site

https://icon.danfoss.com/

Döşemeden ısıtma için Geliştirilmiş Otomatik Balans yapabilen termostat sistemi videosu

 

Akıllı Balanslama

Binanın izolasyon yapısı, zemin kaplama malzemesi, ısı kayıp noktaları, oda büyüklüğü gibi kriterler göz önünde bulundurularak yapılan döşemeden ısıtma uygulamalarında farklı ısı ihtiyaçları bulunmaktadır. Bu nedenle yerden ısıtma uygulamalarında her alan özel olarak tasarlanır ve her bir kollektör ağzı için bir debi değeri belirlenir. Bu debi değerinin kollektör üzerinden ayarlanması gerekmektedir. Ayrıca yerden ısıtma devrelerinin basınç kayıpları da farklı olmaktadır. Kısa boru devreli odalar çabuk ısınırken, uzun devrelerin ısınması daha uzun sürer. İşte Danfoss Icon kontrol paneli, akıllı balanslama özelliğiyle bu durumun önüne geçer.

 

Danfoss Icon kontrol paneli termostatlardan aldığı sinyallere göre odaların istenen sıcaklıklara hangi sürelerde geldiğini ölçer. Hiçbir ön ayar gerektirmeden, kollektör motorlarının açma kapama sürelerini değiştirerek geç ısınan uzun devrelerine daha fazla su gitmesini sağlar. Kısa devrelerde de motor açma sürelerini uzatır ve bu sayede sistemde dengeli bir dağılım olur. Uygulaması zahmet gerektirmeyen bu sistem sayesinde kullanıcı konforu maksimum seviyeye ulaşır. Ayrıca sistemin ihtiyacı kadar su gönderilmesiyle, overflow’un önüne geçilir ve enerji tasarrufu sağlanır.

 

Ek modüller ile farklı fonksiyonlar

Danfoss Icon kontrol paneline takılan ek modüller ile kontrol seviyesi ve kabiliyeti farklı bir seviyeye taşınabilir. Örneğin genişleme modülüyle, yerden ısıtma ve soğutma uygulamaları için kolayca geçiş yapılabilir, karışım devresini kontrol ederek, talep bazlı besleme suyu sıcaklığı ayarlanabilir.

Danfoss Icon kontrol paneline yine eklenen bir modülle, sistem kablosuz olarak kontrol edilebilir. Wireless modül yardımıyla yapılan bu sistemde, sıva üstü kablosuz oda termostatları ile termostatlara kablo çekmeden sistem kolayca kablosuza çevrilebilir. Uzaktan erişim için kullanılan App Modülü ile, cep telefonundan internete bağlanarak, istenilen yerden oda sıcaklıkları ayarlanabilir, programlama yapılabilir.

 

Danfoss ICON 24 V kablosuz döşemeden ısıtma kontrol sistemi videosu

 

 

Danfoss Icon kontrol paneli ve oda termostatlarıyla, ısıtma sisteminin tüm balanslama sorunları çözülerek, dengeli ve konforlu bir ısıtma deneyimi yaşanabilir. Ayrıca sisteme eklenebilen modüllerle, kontrol imkanları değiştirilip akıllı ve enerji tasarruflu bir sistem oluşturulabilir.

 

 

16.Yerden ısıtma pompası nasıl seçilir?

Pompa seçimi sistem debisi ve borulardaki basınç kaybına göre yapılır. Her hat için boru basınç kaybı miktarı bulunur . En yüksek boru basınç kaybının olduğu bölge için mSS değeri bulunur. Ayrıca ısı kaybı miktarından da debi değeri m3/h olarak seçilir. Bulunan değer pompa karakteristiğinin orta değeri olmalıdır.

 

17. Dublex evimin bir katını yerden ısıtma bir katını radyatör yapabiliri miyim ?

Evet bu mümkündür. Bunun için kompakt karışım devresi veya pompa karaktestiği kurtarıyorsa termostatik karışım vanası kullanılmalıdır. Sistemdeki dengeleme için balans vanası da kullanılması gerekebilir.

kompakt karışım devresi ile bir katı yerden ısıtma yapabilirsiniz.

Kompakt karışım devresi ile evinizin belirli bölgesini radyatör belirli bölgesini yerden ısıtma yapabilirsiniz

 

18.Reglajlı(ön ayarlı) kollektör nedir?

Oda bazında hesaplama yapıldığında ısı kaybına bağlı olarak her odanın boru miktarı farklı çıkabilmektedir. Yani bir odadaki boru 40 mt olurken başka odada 120 mt boru olabilmektedir.

 

reglajlı kollektör ve yerden ısıtma testi

 Bu durumda sistemde dengesizlik oluşmakta kısa hatlar verimli çalışırken uzun hatlardaki direnç nedeni ile sirkülasyon sağlanamamaktadır. Bunu önlemenin tek yolu ön ayarlı - reglajlı kollektör kullanmaktır.Bu kollektörler de döşenen boru miktarına bağlı olarak ayar yapma imkanı mevcuttur.

reglajlı ve debimetreli kollektör

Danfoss reglajlı kollektörler otomasyona uygundur. Kırmızı vana başlıkları çıkartılarak termal motor vanalı takılarak oda termostatı kumandası yapılabilir.

 

açma kapama vanalı kollektör

Açama kapama vanalı kollektörlerde otomasyon ve termostat kullanılamaz. Balans ayarı yapılamaz. Bu tür kollektör kullanılması durumunda boru uzunlukları eşit olmalıdır.

 

19.Apartmanlarda sistem dengesi nasıl sağlanır?

Apartmanlarda sistem dengesi balans vanası ile sağlanır. Balans vanasında birçok seçenek vardır. Proje firması bu vanalardan uygun olanları seçmelidir. Balans vanası olmaz ise sistemin sağlıklı çalışması nerdeyse imkansızdır.

yerden ısıtma balasn vanaları

Firmamız tarafından çoğunlukla Danfoss AB-QM balans vanalarını tercih ediyoruz.

kat termostatı ve balans vanası uygulama

 

AB-QM Diyaframlı Kombine Dinamik Balans Vanasının özellikleri:
- Fark basınç, sıcaklık ve debiyi tek bir vana ile kontrol edebilme
- Sistemdeki debi ve basınç değişimlerinden etkilenmez ve her zaman %100 vana otoritesi sağlar
- Üzerinde takılabilen motor ile kontrol vanasına dönüşür
- İki ürün yerine tek ürün, daha az montaj maliyeti
- Tam Dengelenmiş Tesisat ile % 30?a varan enerji tasarrufu

Danfoss AB-QM balans vanası ile yerden ısıtma dengesi sağlanır.

AB-QM balans vanası

ab-qm balans vanası aynı zamanda kat kontrolü olarakta kullanılır.

AB-QM balans vanaası aynı zamanda termal vana ile kat kontrol vanası olarakta kullanılır.

 

20.Hangi aşamada sistem uygulanır?

Sistem yeni inşaatlara ve tadilat halindeki binalara uygulanabilir.

 

21.Tadilat da ki evime uygulanabilir mi ?

Evet uygulanabilir fakat zeminin yükseleceği unutulmamalıdır. Zeminde toplamda 7 ile 10 cm arasında bir yükselme oluşur.

 

22.Merkezi sistem radyatörlü sistem apartmanda kendi daireme uygulayabilir miyim?

Gerekli tedbirler alınarak yapılabilir. Öncelikle sistemdeki su sıcaklığı yerden ısıtmanın besleme suyu sıcaklığına düşürülmelidir. Ayrıca yerden ısıtmadaki direnç radyatörden daha fazladır ek pompa gerekir. Sistemde balans bozulacağından balans vanası da gerekebilir. Bütün bu işlemleri Danfoss Kompakt Karışım devresi ile yapabilmekteyiz.

 

 

23.Yerden ısıtma hesabı nasıl yapılır?

Yerden ısıtma hesabı için öncelikle mahal mahal ısı kaybı hesabı yapılır. Isı kaybı bulunduktan sonra m2.den verilmesi gerekli ısı enerjisi miktarı bulunur. Bu değerlere göre kaplama malzemesi özellikleri , besleme suyu sıcaklığı ve ortam sıcaklıkları dikkate alınarak boru miktarları bulunur Makina Mühendisleri Odası Kalorifer Tesisatı Proje hazırlama kitabında geniş olarak hesaplamalar anlatılmıştır. Buradaki föylerden yararlanaılır.

Ayrıca bu konuda hazırlanmış çok iyi bilgisayar programları da mevcuttur.

Yerden ısıtma boru aralıkları projeye bağlı olarak değişkendir. Boru hesabı için öncelikle ısı kaybı hesaplanır. Döşeme cinsine göre ve ısı kayıp miktarına göre boru aralıkları ilgili föylerden ( MMO Föyleri ) bulunur.

Bazı projelerde boru aralıkları 5 cm.e kadar inebilmektedir.

Apartmanlarda ve  site tarzı binalarda yukarıdaki hesaplamalara ek olarak balanslama da önemli hale gelmiştir. Isıtma sisteminin dengeli çalışması iyi bir balanslama ile mümkün olmaktadır.

 

24. Yerden ısıtmanın ısıtamadığı durumlar olur mu ?

Bu mümkündür. Hangi durumlarda tam ısıtmayı sağlamaz. Eğer ortamdaki ısı kaybı sistemden alınan ısı verimi ile karşılanamıyorsa ısınma tam olarak sağlanmaz. Bunun nedenleri yetersiz yüzey alanı , ısı iletimi kötü olan üst döşeme malzemesi ve besleme suyu sıcaklığı olabilir. Örnek olarak 10 m2 ve 2500 kcal / h ısı kaybı olan bir mahalde parke döşenmiş olsun.Burada m2.den verilmesi gerekli ısı miktarı 250 kcal/h dir. Burada ısıtma tam olarak sağlanamayacaktır. Parkede ki ısı iletimi mermer ve seramik malzemeye göre çok düşük olacağından bu durumda gerekli konfor sağlanamaz.

yerden ısıtma boruları kaç cm arayla döşenir.

Standart bir boru döşeme aralığı yoktur. Projeye göre farklılıklar gösterir.

25. Borular kaç cm aralıklarla döşenmelidir ?

Boruların aralıklarını belirleyen ortam ısı ihtiyacı ve üst döşeme malzemesidir. Hesaplamalar sonucunda bu aralıklar oluşturulur. Isı kaybının az olduğu mahallerde 20 ile 25 cm arası çıkan modül aralıkları ısı kaybının fazla olduğu mahallerde 7.5 cm e hatta 5 cm.e kadar düşebilir.

 

26. Yerden ısıtma kurulumu pahalı mıdır? m2 maliyeti nedir ?

Fiyatı malzemelerin markası , özellikleri ve sistemden istenen konfor şartları belirler. Değişken o kadar fazladır ki m2 fiyatından bahsedilemez. Tecrübelerimize göre hazırladığımız  yazılımımız bu konuda size yaklaşık bir bilgi verebilecektir.             İlgili LİNK için tıklayınız. ( Yerden ısıtma maliyeti)

 

27.Lamine Parke yerden ısıtma sistemine uygun mudur ? Nelere dikkat etmeliyiz ?

Zeminlerde parke uygulanması bazı önemli püf noktaları içerir ve bunlara harfiyen uyulması gerekmektedir. Her şeyden önce parke kullanılacak bir zeminde yerden ısıtma sistemi su bazlı olmalı, zeminde 27°C den daha fazla sıcaklığa neden olmamalıdır. Yerden ısıtmalı bir zeminde parke, ısıtma sistemi çalışıp durdukça daha fazla ısı farklarına maruz kalacağından daha fazla genleşip büzülecek, bu durum zaman içerisinde panellerin ek yerlerinde açılmalara neden olacaktır. Bu gibi döşeme malzemelerinde zemin sensörlü yerden ısıtma termostatlarını tercih etmekteyiz. Sensörler vasıtası ile zemin sıcaklığını sınırlandırabilmekteyiz.

Ancak bu zorlama ısı ve nem değişimlerine daha hassas olan bazı ağaçlarda rahatsız edici boyutlara varır. Bu nedenle ısı değişimlerine çok hassas olan Kayın ve Akçaağaç tabanlı lamine parkelerin alttan ısıtmalı mekanlara uygulanması tavsiye edilmemektedir. Zemindeki olası bağıl nemden kurtulmak amacıyla, uygulamadan 3-4 gün ince ısıtma sistemini çalıştırmaya başlayın ve uygulamaya 2 gün kala sistemi kapatın.

Uygulama bittikten sonra, sistemi minimum sıcaklıkta çalıştırmaya başlayıp, maksimum sıcaklığa 3-4 gün içerisinde kademeli olarak yükseltin. Her kış ısıtma sisteminizi açtığınızda ısıyı bu şekilde kademeli olarak arttırın. Bu durum parkenin sistemin koşullarına daha kolay uyum sağlamasını sağlayacaktır.

 

28.Laminant Parke Döşemesinde Nelere Dikkat etmeliyiz ?

Yerden ısıtmalı zeminlerde laminat parke altına kapron veya şilte kullanılmamalıdır. Yalıtım özelliği olduğundan ve ısıyı iletmeyeceğinden, laminat parke uygulamalarında kapron ve standart parke şiltesi kullanılmaz.
Alttan ısıtmalı zeminlerde, laminat parke altına doğal kağıt karton veya alüminyum şilte kullanılmalıdır.

 

29 Yerden ısıtma , yerden soğutma olarak kullanılabilir mi ?

Isı pompaları kış aylarında sıcak su üretirken yaz aylarında da soğuk su üretebilirler. Yani soğutma yapmak için öncelikle ısı pompası kullanılmalıdır. Ayrıca yerden ısıtmada kullanılan bütün malzemeler ve otomasyon sistemi de soğutmaya uygun olmalıdır. Isı pompaları yazın 7 C ye soğuk üretebilirler ve bu soğulukta borularda dolaştırılmasının sakıncaları vardır. Öncelikle zeminde yoğuşma yaparlar bunu önlemeke için sistem yoğuşma sıcaklığının altına düşürülmeden çalıştırılmalıdır. Yoğuşma sıcaklık derecesi ortamdaki neme bağlı olarak değişir. Bunları kontrol edebilen otomatik termostat ve sensör sistemleri ile yoğuşma olmadan kullanılabilir.

Bu konuda Danfoss ICON serisi döşemeden ısıtma kontrol sistemlerini tercih ediyoruz.

Yerden soğutma sistemini soğutma olarak değil de serinletme olarak adlandırırız. çünkü klima ve ya fan coil gibi çok düşük sıcaklıklara kadar ortamın sıcaklığını düşüremeyiz. Döşeme malzemesi olarak ahşap , halı veya parke kullanılması durumunda serinletme sağlanamaz. Üst döşeme seramik veya mermer olmalıdır. Ortamdaki nem alınamayacağı için mahalde nem alma cihazı da bulunmalıdır. Soğutma yüklseri hesap edildikten sonra yerden serinletme için karar verilebilir. İzolasyonu zayıf binalarda yetersiz kalabilir.

 

30.Hamamlarda hangi ısıtma sistemini tercih etmeliyiz ?

Bu hamamın kullanım amacı , bölgesi ve büyüklüğüne bağlı olarak değişebilir. Hamam ev tipi bir hamam ise elektrik kablolu hamam ısıtma sistemi çok uygun bir seçimdir. Sulu borulu hamam ısıtma sistemleri konutlar için çok kullanışlı olmamaktadır. Borulu sistemin rejime girme süresi yaklaşık 1 gündür. Ayrıca ısıtma sisteminin çalışmadığı mevsimlerde hamamın ısıtılması için cihaz önceden çalıştırılmalıdır. Bu seçim küçük otel ve spa merkezleri içind egeçerlidir. Ayrıca kablolu hamam ısıtma sistemi bakımsız bir sistemdir ve rejime girme süresi çok daha kısadır.

Orta ve büyük hamam projelerinde sulu borulu sistem tercih edilebilir. Burada enerji kaynağı doğalgaz , katı yakıtlı kazan veya ısı pompası olabilir. Bakım gereksinimi vardır.

Sistem uzak sensörlü termostatlar ile kontrol altında tutulmalıdır.

 

Hamam ısıtma konusunda kurucu ortaklarımızın çeyrek asrı geçen tecrübelerinden yararlanabilirsiniz. Yüzlerce hamam uygulamamızla hamam ısıtılması konusunda sizlere ekonomik ve konforlu çözümler üretiyoruz.

Hamam ısıtma konusunda www.hamamisitma.com sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

 

modülasyon panellerinde yoğunluk demek gramaj demektir.

31. Modülasyon Paneli kaç dansite yoğunlukta ve kaç cm olmalıdır ?

Modülasyon panellerinin 2 görevi vardır. Birincisi borulardaki ısının alt betona geçişini önlemek 2.si ise boruların sağlıklı aralıklarla döşenmesini sağlamaktır. Burada yoğunluğun önemi ise üst yüklere karşı dayanımıdır. Ürünler üst döşeme ve eşya yerleşiminden sonra çökme yapmamalıdır. Yoğunluk arttıkça yük dayanımı artmakta fakat izolasyon özelliği düşmektedir. Bu nedenle konutlarda 550 gr / m2 ile 650 gr/m2 arası ürünler sağlıklı bir seçimdir. 20 dansite altındaki izolasyon ürünlerinde ilerde sorun yaşama ihtimali yüksektir.

 

32.Merkezi sistem apartmanlarda bazı dairelerde çok ısınma bazı dairelerde ise az ısınma oluyor. Bunu nasıl çözeriz ?

Bunu dengelemenin tek yolu balans vanasıdır. Balans vanası ile her dairenin debisi sabitlenebilir ve böylelikle dengeli su sirkülasyonu sağlanır. Ayrıca kullanılan pompalar da frekans kontrollü - yüke göre adapte olabilen pompa olmalıdır.

 

Danfoss AB-QM Balans vanası videosunu buradan izleyebilirsiniz.

 

 

Otomatik balans vanası videosunu buradan izleyebilirsiniz.

 

 

33. Yerden ısıtmanın ilk ısınma süresi ne kadardır ?

İlk ısınma süresinin etkileyen faktörler ; şap kalınlığı ve üst döşeme malzemesidir. Seramik , mermer ve taş türü malzemelerin ısı iletkenliği çok iyi olduğundan daha kısa zamanda rejime girerken parke ve ahşap türü malzemelerde bu süre daha uzundur. Sistem çalışmaya başladığında seramik olan yerler kısa zamanda ısıtmaya başlarken parke olan alanların daha geç ısındığını göreceksiniz.

 

34. Yerden ısıtmayı kesikli kullanabilir miyim ?

Bunu tavsiye etmiyoruz. Sistemin belirli bir rejim süresi vardır tekrar konfor şartlarına gelmesi daha uzun sürecektir bu nedenle düşük sıcaklıkta olsa sürekli rejimde kalması daha konforlu yaşam alanı oluşturacaktır.

 

35. Bazı odalar çok ısınıyor bazı odalarda daha az ısınma oluyor. Bunun nedeni nedir ?

Bunun birçok nedeni olabilir. Şap kalınlığı fazla olabilir . Döşeme malzemesi ısıyı geçirmiyor olabilir. Laminant parke ise altına kapron vb. malzeme döşenmiş olabilir. Odanın ısı kaybı fazladır ve yerden ısıtma sistemi bu ısı kaybını karşılamayabilir.

 

36. Oturduğum evi yerden ısıtma yapmak istiyorum . Nasıl bir yol izlemeliyim ?

Öncelikle mevcut zemin döşemesi kaldırılmalıdır. Döşeme altındaki şapta zeminden kaldırılmalıdır. Modülasyon panelli yerden ısıtmada şap dahil zemin 7 cm civarında yükselecektir. Bu yükselti göz önünde alınarak tadilata girişilmelidir.

Modülasyon paneli döşenmiş evde boru dahil zemin 4.5 cm yükselir fakat bunun üzerine minumum 2.5 cm daha şap atılmalıdır. Daha ince şaplarda çatlamalar ve homojen olmayan ısı dağılımı oluşur. Şap kalınlığı ortalama 5 cm civarında olmaktadır ( boru döşenmiş halde ). Daha kalın şaplarda ilk rejim süresi daha uzun olacaktır.

 

MODERN YERDEN ISITMA UYGULAMASI

modern yerden ısıtma uygulaması , yeni model yerden ısıtma uygulaması

Şapın ince atılması durumunda homojen ısı dağılımı oluşmayacaktır.

 

37.Kat Kontrolü nedir ?

Her daire 1 adet termostat ile kontrol edilir. Kollektör girişinde motorlu termal vana monte edilir. Daire içerisinde kablolu veya kablosuz termostat ile kontrol sağlanır. Çok konforlu bir uygulama değildir , sistem termostatın bulunduğu noktaya göre kollektörü açar ve kapatır. Bazı odalarda tam ısınma sağlanmadan (termostat bulunduğu yere göre çalıştığından ) sistem ısıtmayı kapatabilir. Ucuz bir yöntem olmasından dolayı tercih edilmektedir.

balanslı kat kontrol vanası

 

38.Kenar ısı yalıtım bandı neden kullanılmalıdır ?

Kenar ısı yalıtım bandının 2 görevi vardır. Birincisi yerden ısıtma şapı ile duvar arasında ısı köprüsü oluşturmak . 2.si ise ısınan şapın genleşmesini absorbe etmektir. Isınan betondaki genleşme absorbe edilmez ise yerden ısıtma şapı sürekli genleşme ve büzülmeden dolayı çatlamaya bir süre sonrada dağılmaya başlar.

kenar ısı yalıtım bantı ve uygulaması

Modpan kenar ısı yalıtım bantları kendinden yapışkanlı ve 10 cm dir.

39. Kollektörlerden su akış sesi geliyor ne yapmalıyım ?

Basınç veya debinin yüksek olduğu durumlarda oluşur. Sistemde bütün vanalar termal motorlu ise ve değişken ebili bir pompa tarafından sistem beslenmiyorsa bu ses oluşur. Sistemde fark basınç vanası kullanılmalı veya frekans invertörlü pompa kullanılmalıdır. Sistem basıncı da kontrol edilmelidir. Buradaki ses sistem içerisinde dolaşan havanın yarattığı ses değildir. Öncelikle uzman bir teknisyen tarafında sistem kontrol edilmelidir.

 

40.Borular ısıtılarak mı döşenir ?

Bu borunun teknik özelliklerine bağlıdır. Boru döşeme işlemi öncesi üretici firmanın teknik katalogları incelenmelidir. Danfoss PEX-a ve PE-RT boruları + C ortam sıcaklığına kadar ısıtılmadan döşenebilir. +5 C altındaki uygulamalarda borular ısıtılarak döşenmelidir. Bazı borular teknik özelliklerini koruyabilmesi ve kılcal çatlak oluşmaması için ısıtılarak döşemeye uygundur.

 

 

Buradaki bilgiler 32 yıllık mühendislik ve uygulama tecrübesi ile Makina Mühendisi A.Günay tarafından hazırlanmıştır.

Bunlara ek olarak sormak istedikleriniz var ise çalışma saatlerimizde whatsapp hattımızdan veya mail yolu ile bize ulaşabilirisiniz. Sorularınızı yanıtlamaktan mutluluk duyacağız.

 

   
   

 Kurulduğu günden bugüne kadar yaptığımız yüzlerce uygulama da bugüne kadar herhangi bir sorun oluşmamıştır. Sizde bu bilgi ve tecrübeden yararlanmak isterseniz projenizi bize mail ile ulaştırınız. Firmamız Türkiye.nin tamamında hizmet vermektedir.

   

Bizim çeyrek asırlık tecrübemiz en büyük güvenceniz olacaktırmail adresimizden bize ulaşabilirsiniz.

KONERJİ Türkiye yanında yurt dışı projelerinde de çözüm ortağınız olmaya devam etmektedir.

firmamız 1998 yılında kurulmuştur

Whatsapp : 0 533 629 59 69 ( Mesai saatlerinde )

 

 

 

© Sitede bulunan fotoğraf ve bilgiler firmamıza ait olup izinsiz kullanılamaz. -