-

l


-

 

 Yerden ısıtma(döşemeden ısıtma ) yada tabandan ısıtma diye adlandırdığımız sistemler 3 ana başlık halinde toplanır. Bunlar klasik sulu borulu yerden ısıtma , kablolu elektrikli yerden ısıtma ve kullanılan binalara uygulanabilen karbon halı altı yada parke altı ısıtma diye adlandırdığımız döşemeden ısıtma şekilleridir.Her birinin kullanılan yerleri ve binalara göre seçimleri neye gere yapılmaktadır? En ucuz şekilde ısınabilmeniz için bazı seçim değerleri oluşturmaya çalıştık. Buradaki özetlemeler 24 yıllık tecrübemizle ortaya çıkmıştır. Hangi durumlarda hangi yerden ısıtma sistemini kullanmalıyız. Örnekleri ile bunları açıklamaya çalışacağız.Binanızın durumuna göre yerden ısıtma ve bunların enerji kaynakları seçimini yapacağız.

Isı Kaybı Nedir ? Isı Kayıpları Nasıl Azaltılır ?

 harcanan enerji muhtelif yollarla doğayı ısıtmaktadır. Mekan ısıtmanın amacı bu kayıpları karşılamaktır. Biz bu kayıpları ne kadar azaltabilirsek o kadar az enerji ile ev yada işyerlerimizi ısıtabiliriz.Isı nerlerden kayboluyor ? Camlardan , duvarlardan , döşemeden , tavandan ve hava sızıntısından oluşan kayıpların toplamına ısı kaybı miktarı denir , birim olarak Watt ve Kcal olarak değerlendirilir.Ödenen ısıtma enerjisinin bir miktarıda ısıtıcılar vasıtası ile bacadan atılır.Cihaz verimleri ne kadar yüksekse atılan enerji o kadar az olacaktır.Karbon yakıtlı bütün cihazların verimleri % 100 'ün altındadır. Yani 10 Kw enerji tüketen karbon yakıtlı cihaz gerçekte bina içerisine 10 kw altında bazen çok çok altında enerji verir , kalanını bacadan atarlar. Sadece ısı pompasında verilen enerjinin 3 ile 6 katı kadar bir enerji kazanımı vardır.

Yandaki şematik resimde görüldüğü üzere harcanan enerji muhtelif yollarla doğayı ısıtmaktadır. Mekan ısıtmanın amacı bu kayıpları karşılamaktır. Biz bu kayıpları ne kadar azaltabilirsek o kadar az enerji ile ev yada işyerlerimizi ısıtabiliriz.Isı nerelerden kayboluyor ? Camlardan , duvarlardan , döşemeden , tavandan ve hava sızıntısından oluşan kayıpların toplamına ısı kaybı miktarı denir , birim olarak Watt ve Kcal olarak değerlendirilir.Ödenen ısıtma enerjisinin bir miktarı da ısıtıcılar vasıtası ile bacadan atılır.Cihaz verimleri ne kadar yüksekse atılan enerji o kadar az olacaktır.Karbon yakıtlı bütün cihazların verimleri % 100 'ün altındadır. Yani 10 Kw enerji tüketen karbon yakıtlı cihaz gerçekte bina içerisine 10 kw altında bazen çok çok altında enerji verir , kalanını bacadan atarlar. Sadece ısı pompasında verilen enerjinin 3 ile 6 katı kadar bir enerji kazanımı vardır.

 

 Yerden ısıtmada hesaplamalar nasıl yapılır ? Yerden ısıtma boru miktarını belirleyen birden çok etmen vardır. Bunlar sırasıyla , binanın bulunduğu il-ilçe ( dış hava sıcaklığı seçimi ve sonucunda ısı kaybı miktarını direkt etkiler. İzmir 0 C dış hava sıcaklığı ile hesap yapılırken , İstanbul - 3 C olarak hesap edilir.). Binanın yalıtım durumu , binanın camlarının yapısı , kuzey veya güneye bakması . Bunlar ısı kaybı miktarını doğrudan etkilerler. Taban döşeme malzemesi borunun m2 başına verimini önemli ölçüde etkiler. Seramik türü malzemede + 22 C ortam ve 50-40  C su sıcaklığında 12 mt / m2 döşeme miktarında m2 den alınan verim 112 kcal olurken aynı şartlarda parke türü bir döşemede 85 kcal verim alınmaktadır. Görüldüğü gibi yerden ısıtma sistemlerinde ezbere bir hesaplama şekli yoktur. Bütün verilerin çok iyi irdelenmesi gerekmektedir. Firmamız yerden ısıtma hesaplamalarını tamamen bilgisayara ortamında hatasız olarak yapmaktadır. Bütün hesaplamalarda Alman DIN hesap formları kullanılmaktadır.

 

Amaç ?

Döşemeden ısıtma sistemi 2 amaç ile yapılabilir .

Ilık zemin ve konfor ısıtması . Ilık zeminde sistem gücü düşük seçilerek zeminlerdeki soğuğun kırılması amaçlanır.

Konfor ısıtmasında ise ısı kayıplarını karşılayarak bir miktar da depolanabilir ısıtma yapılır.

 

SİSTEM SEÇİMLERİ

KABA İNŞAAT HALİNDE VİLLA

TABANLARI DÖŞENMEMİŞ VİLLA

TABAN DÖŞEMESİ YAPILMIŞ VİLLA

Kaba İnşaat halindeki villalar için En Uygun Çözüm Önerileri

kullanılan binalarda enerji verimliliği

Taban döşemeleri yapılmış Oturulan Villa

Yerden Isıtma Sistem Seçimleri :

3 türlü yerden ısıtma sistemi vardır. Bunlar sulu borulu , elektrik kablolu ve karbon folyodur.

Sistem seçimlerinde mekanın kullanım amacı , enerjinin ucuzluğu dikkate alınır.

Sistem seçimlerinde kesikli yada sürekli kullanım , ılık zemin yada tam ısıtma kriterleri de dikkate alınır.

Projenize uygun seçimlerde tecrübeli uzman mühendislerimiz yardımcı olacaktır.

     

İNŞAAT HALİNDE DAİRE / APARTMAN

TABANLARI DÖŞENMEMİŞ DAİRE

TABAN DÖŞEMESİ YAPILMIŞ DAİRE

kaba inşaatdaki daireler için çözümler

Bitmiş fakat taban döşemesi yapılmamış daireler için çözümler

Tamamen bitmiş oturulan daireler için çözümler

Rezidans tarzı yaşam alanlarında sulu borulu yerden ısıtma yada kesikli kullanım söz konusu ise ısı pompası-fancoil seçeneği tercih edilebilir. Bu durumda ısıtma ve soğutma aynı cihazla ekonomik olarak sağlanacaktır.

 

İNŞAAT HALİNDE CAMİİ

KULLANILAN CAMİİ

KIŞ BAHÇESİ

İNŞAAT HALİNDEKİ CAMİLER İÇİN ÇÖZÜMLER

KULLANILAN CAMİLER İÇİN ÇÖZÜMLER

Kesikli kullanılan mekanlarda ise :

Karbon folyolu ısıtma yada elektrik kablolu zeminden ısıtma tercih edilebilir.

 

DAİRE / VİLLA TÜRK HAMAMI

KÜÇÜK OTEL /SPA/HAMAMI

BÜYÜK HOTEL /SPA HAMAMI

DAİRE / VİLLA İÇİN HAMAM ISITMA

KÜÇÜK OTEL VE SPA.LAR İÇİN ÇÖZÜMLER

büyük otel - SPA MERKEZİ - Güzellik salonları -Genel hamamlar için çözümlerimiz

 

BASINDAN HABERLER   29 EKİM 2010 HÜRRİYET GAZETESİ

YERDEN ISITMA YAŞAMDA ÇOK BÜYÜK KOLAYLIK

 

BASINDAN HABERLER

10 milyon Euro’ya yerden ısınıyoruz..

Kaynak : Hurriyet Gazetesi

Yerden ( Döşemeden ) ısıtma

 Doğalgaza son dönemde yapılan zamlar, elektrikli ısınma yöntemlerine olan talebi artırırken, bundan en fazla payı da kızılötesi ısıtıcıların ardından yerden ısıtma sistemleri alıyor.
Döşemenin içine yerleştirilen kablolarla ısınmayı sağlayan bu sistem, radyatör dışında ısıtma sistemi isteyenlerin alternatifi olurken, sektörün büyüklüğü de 10 milyon Euro’ya ulaşıyor. Sağlıklı, hijyenik olan, toz sirkülasyonunu en aza indiren ve yakıtta yüzde 30-50 arasında tasarruf sağlayan yerden ısıtma sistemleri, eski binalara da döşenebiliyor. Yerden ısıtma sistemi, ayakları sıcak, baş bölgesini de serin tutması nedeniyle insan anatomisine de en uygun ısıtma şekli olarak kabul ediliyor. Türkiye’deki binaların sadece yüzde 1’nde yerden ısıtma sisteminin bulunduğu tahmin ediliyor.
Zamlar talebi artırdı
Türkiye’de yerden ısıtma sisteminin kullanıldığı konut sayısının iki bini geçtiğini kaydeden Şener, metrekaresinin 25-30 Euro arsında olduğunu, 90 metrekareli bir konutun yerden ısıtmaya çevrilme maliyetinin de 2 bin 700 Euro’yu bulduğunu aktardı. Yerden ısıtma sistemleri inşaat halindeki konutlara daha kolay uygulanırken, yapılmış binalara da döşenebiliyor. Döşeme süresi 1 ile 3 gün arasında değişiyor.

 

Yüzde 20-50 tasarruf

Yerden ısıtma sisteminin diğer bir özelliği ise, yüzde 30-50 arasında tasarruf sağlaması. Yerden ısıtma sistemleri alanında faaliyet gösteren firmanın Müdürü Makine Mühendisi A. Günay, bu sistemin yüzde 30-50 arasında enerji tasarrufu sağladığının altını çizerek, ısının aşağıdan yukarıya doğru yayılımı, düşük sıcaklıklarda ısıtma yapması, hava yastığı oluşturmaması nedeniyle enerji sarfiyatında da büyük tasarruflar sağladığına dikkat çekti.
Devi Yerden Isıtma Sistemleri Satış Müdürü İsmail Serhan Özten de, döşemeden ısıtmanın elektrikli ve sıcak su olmak üzere iki şeklinin bulunduğunu aktararak, döşemeden ısıtmanın yeni veya yenilenen, müstakil veya toplu her türden konut için konforlu, ekonomik ve estetik bir çözüm olduğunu vurguladı. Döşemeden ısıtmanın elektrikli türünün, elektrik enerjisinden başka kaynağa gereksinim duymadan çalıştığını anlatan Özten, doğalgaz gibi alternatif kaynakların olmadığı yerlerde sürekli veya geçici olarak kullanılan her türlü konut ve çalışma alanı için ideal çözüm olduğunu kaydetti.
Isı farkını yok ediyor
Yerden ısıtma sistemleri konusunda faaliyet gösteren firmanın Genel Müdürü A. Günay, yerden ısıtma sisteminin yararlarını şöyle sıraladı:
Döşeme sıcaklığı en fazla 28 derece olduğundan ortamın nemini kurutmaz.
Hava haraketinin az olması nedeniyle ortamdaki tozların yakılması veya hareketlenmesi en az seviyededir.
Radyatörlü sistemde mekanın tavanında önlenemeyen hava yastıkları oluşur, ortamı ısıtmak için daha fazla enerji harcanması gerekir.
Oda içerisinde radyatör gibi ısıtıcı elemanlar olmadığından dekorasyon özgürlüğü sağlar. Katlar arasında izolasyon yapıldığından ses ve ısı kaybının önüne geçilir.

Kaynak : Hurriyet Gazetesi

 

Yeni Nesil Yerden Isıtma Sistemleri

Kaynak : Tesisat Market Mart 2009  A. GÜNAY / Mak.Müh.

Yeni nesil ısıtma, kablolu ve karbon film ile ısıtma

 Yerden ısıtma sistemin en güzel örneklerinden biri antik Efes kentinde mevcuttur. Antik Efes kenti bu sistem ile ısıtılmıştır, bugün de mevcut kalıntıları yerinde gezerek bu sistemi görmek mümkündür. 2000 yıl önce, Roma İmparatorluğu’nda, Romalılar bir döşemeden ısıtma sistemi icat etti. Bu sistem ocaktan gelen sıcak gazları kullanıyordu. Gazlar döşemedeki kanallar içerisine bırakılıyor, böylece döşeme ısıtılıyordu. Yani yerden ısıtma, yeni bir buluş değil...
Yerden ısıtma sistemi Almanya'da 50 yıldan uzun bir süredir başarıyla uygulanmaktadır.
Almanya'da yeni yapılan yapıların da % 40'nda Güney Kore'de tamamında yerden ısıtma uygulanmaktadır. Bu sistem ülkemizdeki yapılarda ise 25 yıldır uygulanmaktadır.
 

Nasıl Isıtır?
Fizik kuralları insan anatomisine uygun uniform ısının taban zeminlerinden yükseldiğini ispatlıyor. Yer kaloriferi ya da yerden ısıtma diye adlandırılan bu sistem, ısıtma sistemleri içerisinde ayrı bir yer alıyor. Yer kaloriferi, tüm ısıtma sistemlerinin olumlu yönlerini bir araya getirebilen en sağlıklı sistemdir. Yaşam alanlarında, örneğin bir salonda taban yüzeylerinin sadece 25 °C ısıtılması yeterlidir ve bu ısı sağlıklı bir insanın taban altı sıcaklığıdır. İşte yerden ısıtmanın gizemi burada yatıyor. Yeryüzündeki bütün canlılar (bitkiler dahil) 23-25 °C sıcaklıkta gelişir, yeşerir ve sağlıklı yaşar. Fiziksel açıdan bu uniform ısı, ancak yerden ısıtma ile gerçekleşir. Sistem, enerji tüketimi ve çevre kirliliğini önemli ölçüde azaltırken, kullanıcılarına çok yüksek konfor da sunar. Yer kaloriferinde, diğer sistemlerde var olan partiküller ve toz oluşmaz.


Nasıl Uygulanır?
Yer kaloriferinin günümüzde en yaygın olanı, taban altına döşenen plastik esaslı borularla yapılan klasik sulu yerden ısıtmadır. Fakat son yıllarda özellikle Güney Kore gibi ülkelerde uygulanmaya başlanan karbon film, ülkemizdede hızla uygulanmaya başlamıştır. Karbon film ısıtma özellikle bitmiş konut ve işyerleri ile cami ısıtmada ideal sonuçlar vermektedir. İç mekanların değişik ısı ihtiyaçları ve kontrolü manuel veya elektronik ve duvar termostatları ile ayarlanır. Karbon film üzerine beton, şap gibi malzemeler uygulanmaz. Halı ya da parke altına direkt uygulanır. Sistem ömrü kullanılan malzemelere göre 25-50 yıl arasında öngörülmektedir. Karbon filmlerin kalınlıkları 1 mm ve altındadır. 5 mm aluminyum folyolu izolasyon ile 6 mm civarında bir yükseklik yaratmaktadır. Her mahalde ayrı termostat kullanıldığından dolayı kontrolü çok kolaydır. Bu sistemin uygulanması çok basit olup yapının herhangi bir bölgesinde ısıtma cihazı (Radyatör, Fan-coil, v.s.) görünmediğinden, iç dekorasyonda kolaylık sağlar.


Yerden ısıtma toz yapar mı?
Yaşadığımız mahallin içerisinde uçuşan tozların nedeni, ortamdaki hava akımıdır. Hava akımının sebebi ise, mekandaki sıcak hava ile soğuk havanın yer değiştirmesidir. Bir ortamda gözle göremediğimiz tozların yanması ve havada yükselmesi ancak yüksek sıcaklıklarda mümkündür. Sobalı ve radyatörlü bir binada radyatörlerin arka taraflarına baktığımızda duvarların kirlenmiş olduğunu görürüz, özellikle de perdelerimiz çok çabuk kirlenir. Bu da yüksek sıcaklıkta yanan kalorifer sisteminde radyatörlerimize gelen suyun en az 50 °C olduğundan gözle göremediğimiz tozların yanmasını ve yükselmesini sağlar. Toz yanması 50 °C den sonra başlar. Konut ve işyeri ısıtmasında kullanılan filmlerin yüzey sıcaklığı 45 °C civarındadır. Döşeme yüzeyine gelen hissedilen sıcaklık da 25-28 °C’dir. Yerden ısıtma, yüksek sıcaklıkta çalıştırılmaz, bundan dolayı mahalde sıcak soğuk hava dolaşımı olmadığından (her noktadan hava sıcaklığı aynı derece de ve aynı anda yükseldiğinden homojen bir ısı elde edilir) toz yapması mümkün değildir. Bu nedenle halılarda oluşan mite böcekleri ve nem oluşumu da yerden ısıtmada yoktur. Karbon Filmli Yerden Isıtma binaların hangi aşamasında yapılmalıdır?
Karbon filmli yerden ısıtma, binalarda inşaat bitimi döşeme öncesi yapılabildiği gibi , parke döşeli mekanlarda parke kaldırılıp altına film uygulaması yapılıp tekrar aynı döşeme uygulanabilir. Yerden ısıtma döşemesi bu şekilde ekstra bir çalışma yapılmadan çabucak bitirilir.


Sağlıklı mıdır?
Hesap edilerek bulunmuş, aslına uygun gerçek ısı kayıp miktarları ile uygulanan yerden ısıtma sistemleri, yapılarda üniform ve insan anatomisine uygun bir yaşama ortamı yaratır. Sağlıklı bir insanın koltuk altı sıcaklığı 36,5 °C dir. Sağlıklı bir insanın çevresindeki bulunan havada 20 ile 22 °C dir. Taban yüzeylerinin ise 23-25 °C’de tutulması en idealidir. Bundan dolayı 23-25 °C’de tutulmak istenen taban sıcaklığına yakın bir döşeme ısısı, sağlığımızı koruyacak ve konforu devam ettirecektir. Ayak sıcaklığında olan bir döşeme, ayak sağlığı için de en ideal ortamı yaratacaktır. Yerden ısıtmalı sistemde hava sirkülasyonu (sıcak hava ile soğuk hava yer değişimi) yoktur. Bundan dolayı da sağlıklı bir sistemdir.
Karbon film yerden ısıtma pahalı bir sistem midir?
Yerden ısıtma ilk yatırımda diğer kaliteli ısıtma sistemlerine kıyasla işletme giderlerinde % 20 tasarruf sağlaması ve bakım giderlerinin olmamasından dolayı daha ekonomiktir. Aynı zamanda konforlu ve çevre dostudur.


Yerden ısıtmanın sağladığı avantajlar
Yerden ısıtma sistemlerinde elde edilen ısı % 100 yayılma özelliğine sahiptir. Bağıl neme bağlı olarak düşünüldüğünde, ısının bu özelliği kesinlikle olumlu bir unsurdur. İletken ısı ilk önce havayı daha sonra insan vücudunu ısıtır. Halbuki yayılma özelliğine sahip ısı , vücut tarafından anında hissedilebilen bir ısı değişimi yaratır. Yerden ısıtma, en sağlıklı ısınma yolu olarak kabul edilebilir çünkü bu sistemde hava sirkülasyonu yaşanmadığı için toz zerreciklerinin havaya karışması söz konusu değildir. İletken ısı ise bunun aksine oldukça fazla miktarda hava sirkülasyonu yarattığı için ısınan havanın yükselip sürekli olarak yer değiştirdiği görülür. Ortamdaki bağıl nemin kontrol altına alınmasıda sağlık açısından önemlidir. Geleneksel ısınma yöntemleriyle kıyaslandığında, yerden ısıtma sistemleri ile elde edilen ısı tam anlamıyla enerji dostudur. Bu anlamda yerden ısıtma sistemlerinin gerçekten en ekonomik ısınma yolu olduğunu söyleyebiliriz. Bu sistem ayrıca, radyatör ihtiyacını ortadan kaldırarak alandan da tasarruf edilmesini sağlar. Bu sayede önemli ölçüde kolaylaşan iç dekorasyon uygulamalarına bağlı olarak pencere ve duvarların engelsiz bir biçimde kullanılabilmesine olanak sağlanmış olur. Tüm bunlar dışında yerden ısıtma sistemlerinin bakıma ihtiyacı yoktur.


Yeni nesil yerden ısıtma sistemleri
Zemin ısıtma yöntemleri arasında, ıslak ve kuru olarak ikiye ayrılan geleneksel ısıtma sistemlerine ek olarak, elektrikle çalışan başka sistemler de bulunur. Elektrikli ısıtmada, su borularından ziyade zemine döşenmiş ısıtma kabloları ya da kızılötesi filmler kullanılır. Çoğu zaman elektrikli zemin ısıtmasının sadece bütünleyici bir sistem olarak kullanılabileceği düşünülse de günümüzde en ideal temel ısıtma sistemi olarak kabul edilen elektrikli ısıtma sistemleri bulunuyor. Elektrikle çalışan yerden ısıtma sistemlerinin sunduğu avantajları şu şekilde sıralayabiliriz:


Bölgesel ısıtma
Birçok nedenden ötürü elektrikli zemin ısıtma sistemleri oldukça ekonomiktir. Bu sistemin sunduğu en önemli avantaj sadece belirli alanlar için özel bölgesel ısıtma imkanı tanımasıdır. Yayılma özelliğine sahip ısı mekandaki havadan ziyade kişiyi ısıttığı için, zamanınızın büyük bir bölümünü geçirdiğiniz mekanları ısıtmayı tercih edebilirsiniz.


Ekonomik kurulum maliyetleri
Zeminde veya sistemin kendisinde herhangi bir yenileme yapılma durumu söz konusu olduğunda, herhangi bir şeyin sökülmesine ya da bir yerin yıkılmasına gerek yoktur. Ayrıca bu sistemde tesviye betonuna ihtiyaç olmadığı için kuruma süresi gibi bir zamana gerek kalmayacaktır.


Daha kısa ısınma süresi
Karbon Film ile yerden ısıtma sistemlerinin ısınma süresi daha kısa olduğu için, sistemi birkaç saat öncesinden devreye sokmaya gerek yoktur. Isıtma elemanları zemin kaplamasına ne kadar yakın olursa, ısı transferi de o kadar hızlı olacaktır.

Kaynak : Tesisat Market Dergisi Mart 2009 Sayısı

 

CAMİ ISITMA SİSTEMLERİNDE ENERJİNİN EFEKTİF KULLANIMI

Kaynak : Cami Donanımları Dergisi   Yazan : Makine Mühendisi A. GÜNAY           http://www.camidonanimlari.com/haber.php?ID=69

Cami halı altı karbon film ile ısıtma

 A. Günay: “Camilerde sadece cemaat bölümünün ısıtılması yeterli olmaktadır. Yerden ısıtma haricinde hiçbir sistem bunu sağlayamamaktadır. Yerden ısıtma haricindeki bütün sistemler önce kubbeyi sonra cemaati ısıtabilmektedir.”
A. GÜNAY, cami ısıtma sistemleri konusunda 1987 yılından bu yana hizmet veren bir kuruluş olarak “karbon film” tekniğini ülkemizde ilk kullanan firmalardan biri. Makine Mühendisi olan Abdunnur Günay uzman olduğu yerden ısıtma sistemleri hakkında okurlarımızı aydınlatmak üzere sorularımızı yanıtladı. Camilerde en ekonomik ve en etkili yöntemin yerden ısıtma olduğunu belirten Günay çalışmaları hakkında bizleri bilgilendirdi.
Camilerde yerden ısıtma sistemi neden tercih edilmektedir?
Firmamız 1987 yılından bugüne kadar yerden ısıtma işi ile iştigal etmektedir. O yıllarda yerden ısıtma sistemi Türkiye için çok yeni bir sistemdi. 1990'lı yıllarda yerden ısıtma sistemi yavaş yavaş bilinmeye ve birçok yerde uygulanmaya başlandı. 1990'lı yıllarda camilerde birçok ısıtma sistemi uygulandı. Bunlar daha çok radyatör ve elektrikli kazan şeklinde oldu. Daha sonra elektrik maliyetlerinin artması ile kömürlü sistemler kullanılmaya başlandı. Kömür ile ısınmanın kullanım sorunları çıkmaya başlayınca çok daha ekonomik kullanımı ve kurulumu kolay olan “karbon film” ile halı altı ısıtma sistemlerinin cami ısıtmasında emsalsiz bir çözüm olduğu anlaşılmaya başlandı. 1990'lı yıllarda camilerde radyatör yanında sulu yerden ısıtma sistemleri de uygulanmaya başlandı. Fakat borulu sistemin rejim süresinin uzun olması, sistemin 24 saat çalışması gerektiğinden dolayı enerji tüketimlerinin fazlalığına yol açtı. Camilerde sadece cemaat bölümünün ısıtılması yeterli olmaktadır. Yerden ısıtma haricinde hiçbir sistem bunu sağlayamamaktadır. Yerden ısıtma haricindeki bütün sistemler önce kubbeyi sonra cemaati ısıtabilmektedir. Bu da aşırı derecede enerjinin boşa harcanması demektir. Enerjinin efektif kullanımı ve konfor şartlarının tam sağlanması amacıyla camilerde yerden ısıtma sistemlerini uygulamak daha akılcı bir çözümdür.
Çalışmalarınız nelerdir?
Camilerde ısıtma için üç çeşit çözümümüz vardır. Bunlardan birisi borulu yerden ısıtma sistemidir. Sistem, cami inşaat halindeyken uygulanabilmektedir. Enerji tüketim değeri yüksektir ve bütün gün sistemin çalışması gereklidir. Kısmi ve kesikli kullanıma uygun değildir.
Diğer bir cami ısıtma yöntemimiz elektrik kablolu yerden ısıtmadır. Borulu sisteme göre kullanımı daha kolaydır, kesikli kullanıma uygundur. Cami tabanındaki beton içerisine uygulanır. Rejime girme süresi borulu sisteme göre daha kısadır. Enerji tüketimi rejime girme süresinin uzun olmasından dolayı karbon filme göre yüksektir.
Cami ısıtma sisteminde gelinen son teknoloji ise karbon film ile halı altı ısıtma sistemidir. Karbon film ile ısıtma, camilerde uygulanabilecek en ekonomik, en pratik ve en tasarruflu ısıtma sistemidir. Kullanıcı açısından birçok avantajları vardır. Namaz saatlerinde sistem otomatik olarak devreye girmekte ve namaz sonrası otomatik olarak devreden çıkmaktadır. Beş dakika gibi bir zamanda halıların ısınması sağlanmaktadır. Kesikli çalışmaya çok uygun olduğundan önemli ölçüde enerji tasarrufu sağlamaktadır.
Camilerde ısıtma işleri yaparken nelere dikkat edilmeli?
Camilerde ısıtma sistemi seçimi daha önemli olmaktadır. Klasik borulu sistem yerden ısıtmanın 24 saat çalışması gerektiğinden enerji tüketimleri fazla olmaktadır. Namaz saatlerine göre hızlı rejime girmesi ve hızlı rejimden çıkmasından dolayı karbon film ile ısıtma camiler için ideal çözüm olmaktadır. Enerji tüketimleri diğer yöntemlere göre beş kat azalmaktadır. Rezistans türü ısıtmalarda rezistans tellerinin kopma olasılığı olduğundan dikkatli kullanmak gerekmektedir. Karbon film ile sadece ayak bölgesi ya da ayak – diz bölgesinin ısıtılması yeterli olmaktadır. Bölgeye göre 50 ya da 80 cm enindeki filmler kullanılabilir. Sistem muhakkak termostat kontrollü olmalı ve kaçak akım rölesi ile güvenlik sağlanmalıdır. Kullanılan ürünlerin CE belgesi olmalıdır.
İyi bir ısıtma sisteminde olması gereken özellikler nelerdir?
İyi bir ısıtma sistemi ekonomik olarak kurulmalı, hızlı rejime girmeli, gerektiği zaman ısıtabilmeli, işletme maliyeti düşük olmalı, uzun ömürlü olmalı ve sağlığa zararlı herhangi bir manyetik alan oluşturmamalıdır. Sistemi oluşturan parçalar sistemin ömrünü ve kullanımını direkt etkilemektedir. Karbon film ile halı altı ısıtma ömürleri 50-60 yıl arasında olabilmektedir. Delici ve hırpalayıcı mobilya kullanılmaması gerekmektedir. Kullanıcılar ise sistemin; uygun fiyata kurulumunu, düşük enerji tüketimini, konforu ve uzun ömürlü olmasını istemektedir.
Sizin oluşturduğunu alternatifler nelerdir?
İki alternatifli olarak çalışıyoruz. Ilıman bölgelerde saflara 50 cm, daha soğuk yerlerde ise 80 cm ebatlarında ısıtma filmleri kullanıyoruz. Bu seçimde kullanıcıların isteklerini de dikkate alıyoruz.
Kaynak : Cami Donanımları Dergisi   Yazan : Abdunnur GÜNAY           http://www.camidonanimlari.com/haber.php?ID=69

 
 

CAMİ ISITMADA YAPILAN YANLIŞLAR VE ÇÖZÜMLERİ

 

 Kış aylarında en çok düşünülen konulardan biri de ısıtma sorunlarıdır. Özellikle camilerimiz gibi büyük mekanlar söz konusu olunca bu sorun daha da ciddi olmaktadır. Bu nedenle cami ısıtma sistemleri giderek gelişen bir iş alanına dönüşüyor.

 

Her ne kadar cami ısıtma sistemi diyorsak da yaptığımız işi hiçbir zaman cami ısıtma diye adlandıramayız. Camilerde mekanın tamamını ısıtmak çok çok pahalı bir yöntemdir. Sistemin 24 saat hiç durmadan çalışması gerekir. O halde doğru olan nedir camiyi değil cemaati ısıtmak .  Mekanı değil, doğrudan insanı ısıtmak hassas bir iştir. Kullanılan  malzemelerde, projelendirme ve işçilikte buna dikkat etmek durumundayız. Projelendirmede her zaman cami idarecilerinin ve cemaatin görüşleri alınmalıdır. Yapılan hatalar her zaman camilerimize ve cemaatlerimize patlar.

 

Türkiye'de hiç bir firma karbon film ısıtıcıları kendi bulduğunu, özel yaptırdığını, farklı olduğunu söyleyemez. İthal edilen ülke ve üretici firma farkları nedeniyle fiyat farkları oluşmaktadır.Ayrıca uygulamada kullanılan malzemeler nedeniylede fiyat farkı oluşabilir.

 

Telli halı altı sistemlerin cami halılarına zararı saymakla bitmez. En büyük handikapları ısıtma kablolarının kopabilmesidir.

 

Diğer bir önemli fark ise yalıtımdır. Maalesef insanımız yeniliklere tam açık değil. Cami sektörü iplik artığı keçeye yıllardır alışmış, bırakamıyor. Halı altına ısı kaynağı yerleştiriyoruz, üstelik elektrikli ve insanla arasındaki tek engel gözenekli halıdır. Halının üzerine büyücek bir nesne kapatıldığında, mesela kasa, dolap veya minder-yatak gibi, film ve etrafı aşırı ısınır. Çok ısındığında ilk olarak kendisini ve altındaki iplik keçesini yakar. Bu ciddi bir risktir.

 

Bunu önlemenin tek yolu tüm uygulamalarda “Alüminyum folyolu” yalıtım kullanmaktadır, halı altında keçe olsa bile. Alüminyum folyo iletken bir metal olduğu için aşırı ısınmayı derhal dağıtır ve yanma riskini sıfıra indirir. Bu kadar basittir, ama maalesef bunu maliyeti etkileyen önemli bir gider olarak görüp kullanmayanlar var. İnşallah hem cemaat, hem de uygulamacı firmalar bunu benimser.

 

Isıtma konusunda maliyet unsuru çok önemseniyor ama bazen kaliteyi ve emniyeti göz ardı ediyoruz.

Camilerde saf ısıtmasını bırakma, bütün zemini ısıtmaya geçme zamanı geldi. Karbon film ilk yıllarda çok pahalıydı, artık ucuzlamış durumda. Büyük camilerin ısıtma sistemi dahi, bir minare maliyetine gelmiyor. Tüm zemini ısıtıp, daha düşük sıcaklıkta çalıştırmak hem tasarruf ve hem de emniyet için daha iyidir.

 

 

Buradaki bilgiler önbilgi amaçlı olarak yazılmış olup sözleşme yapılan kullanıcılarımız ile bayilerimiz daha fazla bilgiye sahiptir. Ayrıntılı bilgiler için projeniz üzerinde çalışma yapılmalıdır..

 

Bizim 25 yıllık Tecrübemiz Sizin En Büyük Güvenceniz Olacaktır.
1348 Sok. No: 3  Teknik Mlz. İş Mrkz   IZMIR-TR
T: +90 232 458 32 52            F: +90 232 458 32 54 

-

© Sitede bulunan fotoğraf ve bilgiler firmamıza ait olup izinsiz kullanılmaması rica olunur.. -